2022/08/28 Flanders Fields rit

Inschrijvingen gesloten.

Brasserie De Ziveren Lepel, onze start- en aankomstplaats, werd opgericht in 1987 door Antoon Desmet.

Als patron en kok aan de houtskoolgrill maakt hij al meer dan 35 jaar de lekkerste grill specialiteiten. Ribbetjes, varkenshaasje, varkens côte à l’os, kip, allemaal op houtskool gegrild. Het restaurant is geschikt voor groepen tot 50 personen.

Hier kan bij aanvang van de rit omstreeks 10u genoten worden van een ontbijt voor €12 per persoon. Hiervoor krijg je een koffiekoek, een pistolet, een fruitsapje en een koffie. De inschijving is definitief na overschrijving op de clubrekening: BE09 1431 0245 6757.

Op 3 mei 1997 kreeg De Zilveren Lepel een plaats in het Guinness Book of Records voor de meest vers bereide ribbetjes in een periode van 24 uur: van zaterdag 7u tot zondag 7u werden 1,500 kilo ribbetjes verkocht aan 2.647 klanten.

De Flander Fields rit is bedoeld om te rijden op de Routeyou app maar er is ook een klassiek roadbook beschikbaar gemaakt door wie anders dan Eric Vermeeren. Ongeveer halfweg de rit liggen 3 stopplaatsen vrij kort bij elkaar, We rijden door het Polygoonbos en bij Brasserie De Dreve is er voldoende parking om iets te gaan drinken. We vervolgen onze route tot aan het Kasteeldomein Zonnebeke en kort daarna Tyne Cot Cemetery, een “must have seen” voor wie nog niet in de streek is geweest.

Stopplaats 1: Het Polygoonbos (na 41 km) was na de oorlog één groot kraterveld met hier en daar de resten van boomstronken. Het gebied lag vol schroot, onontplofte granaten en munitie. Graven en menselijke resten lagen her en der over het gebied verspreid. De ‘butte’ vormde een getuigenis van de gevechten. De Imperial War Graves Commission besliste om aan de voet van de Doel heuvel een verzamel begraafplaats aan te leggen voor de vele graven in het gebied. Dit werd de Buttes New British Cemetery. Polygon Wood Cemetery werd behouden en aangelegd. Bij Cafe De dreve Lotegatstraat is er voldoende parking.

Stopplaats 2: Berten Pilstraat Zonnebeke aan km 44. Het historische kasteeldomein van Zonnebeke huisvest het Memorial Museum Passchendaele 1917.In het kasteeldomein kom je ook helemaal tot rust, hand in hand flaneren langs de vijver of even de tijd nemen om stil te staan bij de geschiedenis van WOI in de ‘Poppy gardens’, thematische tuinen die gewijd zijn aan de verscheidene naties die meestreden in de Slag bij Passendale. De Pou Maumahara, in 2019 geopend, herinnert aan de Maori inzet en slachtoffers tijdens WOI.

Stopplaats 3: Tyne Cot Cemetery (Vijfwegestraat Passendale aan km 47) is de grootste Commonwealth
begraafplaats op het vasteland en ook de belangrijkste getuige van de bloedige Slag van Passendale.
Oorspronkelijk was Tyne Cot een versterkte positie van de Duitse Flandern I-stelling, waar Australische troepen in oktober 1917 een eerstehulppost inrichtten. Ongeveer 12.000 soldaten liggen hier begraven. Op het indrukwekkende Tyne Cot Memorial staan nog eens 35.000 namen van soldaten zonder bekend graf, die na 15
augustus 1917 sneuvelden.Vanuit het bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien. Neem hier je tijd.

Er volgt nu nog 60 km van puur rijplezier. Geniet er van.

Het is geen “veel km“ rit om iedereen de kans te geven wat tijd te nemen voor een bezoekje aan Tyne Cot
Cemetery te Passendale, het Memorial Museum Passchendaele te Zonnebeke, of het Polygoonbos.
De focus van deze rit ligt op rijplezier, de landelijke wegen laten ook toe om pittig te rijden. Er wordt zo weinig mogelijk op hoofdwegen gereden en steden worden niet bezocht.
Wie na de rit iets wenst te eten kan dit na reservervatie bij De Zilveren Lepel. De patron heeft alvast enkele
aanraders: ribbetjes, varkenshaasje en vispannetje.

Groetjes
Erik & Marie Rose

Type rit: roadbookrit van 110 km.
Startlocatie: De Zilveren Lepel – Lepelstraat 9, 8830 Hooglede
Tijdstip: ontbijt 10u – briefing 10u45 – vertrek 11u
Eindlocatie: De Zilveren Lepel – Lepelstraat 9, 8830 Hooglede (zelf reserveren met je groepje omstreeks 18u via 051 20 61 05 met vermelding “MX5 For Fun”)