2022/06/11 Een toerke in de Fange-Famenne

Een toerke in de Fagne-Famenne  ontstaan uit en na mijn rit van vorig jaar “Henegouwen Verborgen Parel”          

Al moet je de benaming met een korrel zout nemen. Het toerke is namelijk net geen 180km opeenvolging van slingerende vlotte wegen, diegenen die er vorig jaar bij waren weten wat hen te wachten staat. Wat de Fagne-Famenne streek betreft, blijven we ook hier niet binnen de grenzen van deze smalle strook tussen de Condroz en de Ardennen. Daarvoor is dit gebied (op sommige plaatsen slechts enkele kilometers breed) net iets te smal.

Wanneer we het oude Europese geografische vijftien-landenpunt van Europa passeren duiken we tot tweemaal toe Frankrijk binnen met mogelijkheid te picknicken aan de oevers van de Franse Maas op een klein pleintje met banken. Deze bevindt zich net achter het hotel waar we vorig jaar op de terugweg na de rit overnacht hebben met het groepje van Eli.

De vertrekplaats van deze rit bevindt zich in Onhaye bij Patisserie-Glacier “Les Lutins”. Hier kan voor slechts €10 genoten worden van een heerlijk ontbijtje. De croissants die hier geserveerd worden zijn de lekkerste die ik ooit al gegeten heb. Wat ons betreft: een meester in zijn vak. Reserveren via de club voor dit ontbijt is wel verplicht omdat we dan kunnen gebruik maken van hun voorgedekte verbruikersruimte. Overschrijven op rekening
BE09 1431 0245 6757 met vermelding “Lidnummer + Juni”

Inbegrepen bij het ontbijt:

  • Grote croissant
  • Pistolet met ham of kaas
  • Koffie
  • Appelsiensap

Rond de middag zullen we aan het Kasteel van Hierges passeren dat oorspronkelijk gebouwd werd in de 9de eeuw en vernietigd werd in de 12de eeuw, en wederom heropgebouwd in de 16de eeuw – een plaats met geschiedenis dus. Hier kan iets gegeten worden maar hou er wel rekening mee dat het hier ook druk kan zijn.

We vervolgen onze weg naar plaatsjes zoals Charnois, Fromelennes, Gedinne, Daverdisse om zo na een hopelijk voor jullie tevreden dagje ons eindpunt te bereiken rond 17h30 op een parking op 100 meter van hartje  Rochefort. Hier kan je eventueel zelf iets reserveren in een gezellige en o zo lekkere Thai. Goed op tijd zelf op naam een plaatsje reserveren is hier een must aangezien het kleine gezellige restaurant vrij populair is in de streek (best een maand vooraf)

Voor de mensen die willen overnachten van zaterdag op zondag in Rochefort is er op 200 m van de einlocatie een hotel met privéparking: www.malleposte.net/nl. Onze kamer is er alvast geboekt.

Hopend op een grote opkomst en goed weer,

 

Groetjes                                                                                                                                          

Brigitte en Joseph

 

Startlocatie: “Les Lutins” Artisan Glacier Patissier – Place Dr Jacques 10, 5520 Onhaye

Tijdstip: ontbijt 9u – briefing 9u45 – vertrek 10u

Eindlocatie: Sam Thaï  – Place Roi Albert 1er 8, 5580 Rochefort (zelf reserveren met je groepje omstreeks 18u via 084 21 02 88 met vermelding “MX5 For Fun”)

Inschrijven kan door hier te klikken tot en met 5 juni. Na deze datum vragen we om even contact op te nemen met Dirk Vandeloo.

 

Ben je ingeschreven voor de rit en ga je toch niet aanwezig zijn, of loop je vertraging op voor de start van de rit? Gelieve dan even een seintje te geven via 04 84 07 63 02.