2019/08/25 Verslag Flirten met de grens (Patrick)

Zondag  25 augustus 2019… Flirten met de grens (Patrick De Becker)

Riiiiiiing… midden in de nacht haalt de wekker mij uit mijn dromen! Het is immers een heel eindje rijden voor we bij de startplaats in Millen zijn. De compagnie komt mij, net iets later dan afgesproken, oppikken en we zijn vertrokken.

We komen aan bij hoeve DEwallef en zijn niet de eersten… enkele ‘locals’ zijn ons al voor! Hoe hard onze voorzitter ook zijn best doet, als eerste toekomen lijkt nog niet zo goed te lukken… 😉 Gelukkig is de organisator van de rit, Patrick, wel al van de partij…

Na een korte fotosessie in de mooie hoeve, kunnen we de ontvangsttafel klaarzetten en de eerste gretige leden verwelkomen. Het belooft een mooie zonnige dag te worden en de rit is naar het schijnt ook heel mooi… Meer dan 50 cabrio’s staan te blinken in de reeds warme ochtendzon!

Intussen zitten de meeste chauffeurs en copiloten al lekker te ontbijten… De eitjes en spek, kaas en hesp, minibolle broodjes en ontbijtkoeken gaan vlot naar binnen… alles mooi begeleidt met een fruitsapje, watertje, thee of koffie. Het weerzien van MX-vrienden of het ontmoeten van nieuwe mensen, zorgt voor een gezellige drukte, zowel binnen als buiten op het schaduwterras.

Na een korte briefing en overhandiging van de fotokader aan de mensen van garage De Roover, mogen we vertrekken. De parking wordt al snel een heel stuk minder vol!

Al op voorhand kregen we extra uitleg over de bezienswaardigheden… Patrick heeft ons een blik op het verleden gegund in zijn omschrijvingen van de verschillende bezienswaardigheden, een werkje van zo’n 10 pagina’s! De teksten lezen vlot en zijn grappig opgevat zodat het ‘lichte maar intense lectuur’ vormt.

Nu weten we alles over de motte, tolhuizen, Romeins kadaster, kerktorens en hun nut, de Duitse orde, tumulus, de tjenneboom, de slag bij Neerwinden, de donjon, enzoverder en zo voort…

Toch hebben de mensen vooral oog voor het mooie landschap, de vergezichten, de boomgaarden vol appels maar vooral peren, de oude vierkanthoeves met grote inrijpoorten, de kastelen, … en de chauffeurs moeten hun ogen ook op de weg houden met al die duikers en vluchtheuvels en occasionele fietsers.

Wij houden een eerste halt in het fietscafé De Pastorie bij het kasteel Leeuw, we genieten van iets fris en de compagnie onder de platanen en bezetten vlot 3 tafels.

We rijden verder langs landelijke wegen en komen ‘scheel van de dorst’ aan bij het punt ‘Slag(en) bij Neerwinden’, daar wordt ons een welgekomen lekker fris drankje aangeboden. Het doet deugd om even uit de auto te zijn en vooral om in de schaduw te kunnen verpozen onder de grote bomen bij het kapelletje. Hier wordt voor de meesten afgesproken om iets te gaan eten, anderen genieten van hun picknick.

Wij stoppen op de markt van Hoegaarden en vinden voldoende plaats op het terras van het Kapittelhuys, al moeten we dat, naar goede gewoonte, een klein beetje verbouwen! 🙂

Er wordt smakelijk gegeten van grote of kleine porties maar vooral ook weer veel gedronken… Een half litertje Hoegaarden kan ook smaken!

De route wordt vervolgd lang mooie lanen, oef schaduw, en meer landelijke betonwegen. We passeren aan het vliegveld van Beauvechain, we zitten dus over de taalgrens! We passeren ook nog een wereldbol op een paal, het lijkt wel een grote lolly!

Na een enkel kleine foutje van de copiloot vooraan onze bende, komen we aan op het eindpunt, mits wat extra kilometers op de teller… Bij garage De Roover worden de hongerige nog gevoed door een croque naar keuze van ‘Croque ’n Roll’ en de dorstigen kunnen zich verfrissen met een drankje uit de frigo.

Het was een mooie dag met een mooie route, gegoten in een vlot roadbook en we waren vooral blij met de zon die op onze talloze topless carretjes scheen… Content en voldaan, groggy door de warmte, nemen we afscheid van de genietende medemensen en rijden we op een ‘menselijk’ uur terug naar huis…

Veel dank aan Patrick en Carine en de mensen van garage De Roover!

Alweer een mooie MX5 for Fun dag met toffe mensen… We go for FUN!!!

Cathy Van Sande